Assepoes

Niets of niemand zit op jou te wachten walchelijk opgewekt wicht

Onze voorstelling van 2010 was “Assepoes.” In tegenstelling tot eerdere projecten was dit een voorstelling met vaste tekst in het knusse en vertrouwde Papenstraattheater. Dus dat betekende teksten leren!


Assepoes is uiteraard een ontzettend bekend verhaal waarbij iedereen onmiddellijk een beeld voor ogen heeft. Hoe zorg je er dan voor dat het toch voor het publiek leuk en verrassend is om naar te kijken? En hoe zorg je er voor dat het ook leuk is voor volwassenen? Dat waren de uitdagingen rondom deze voorstelling.


Om te beginnen hebben we een goeie en verrassende tekst ingekocht, geschreven door Heleen Verburg. In deze versie van het verhaal barst het van de onverwachte nieuwe gezichtspunten. Zo is Assepoes zeker geen slachtoffer van haar situatie, maar juist een enorm sterke meid die overal haast tot in het extreme het beste van maakt. Hiernaar verwijst het citaat: “walgelijk opgewekt wicht” op de poster. Als er al sprake is van mensen die het slachtoffer van een situatie zijn, dan betreft dat eerder de stiefmoeder en stiefzusjes. Verder hebben we het verhaal naar het heden gehaald. Dus geen prachtige, ouderwetse kostuums, geen champagne op het bal voor de stiefzusjes, maar een breezer. Tenslotte hebben we niet gekozen voor een groots Disney-achtig decor, maar hebben we met (sinaasappel)kisten het volledige decor gemaakt. Bij elke scènewisseling werden de kisten zo neergezet dat er weer een compleet nieuwe ruimte ontstond met een eigen sfeer. Dat gaf in combinatie met een goed lichtplan een prachtig effect waar we na afloop veel complimenten over hebben gekregen. Al met al een geslaagde voorstelling!

Poster

Download hier de poster van deze voorstelling

Heleen Verburg

Assepoes is geschreven door Heleen Verburg

Eerdere voorstellingen

Hier zie je een selectie van onze eerdere voorstellingen

Wij hebben afgedaan
Zijn buiten de gebaande paden gegaan
Wij passen niet meer in Het Systeem.

Elke ochtend zie je ze gaan. Een grote grijze massa, langzaam op gang komend, als een oude stoomlocomotief. De meesten met de slaap nog in hun ogen

Want
Dat wat ons lief was
Is niet meer
Lief

Het dorpje Keerum heeft sinds kort een nieuwe veerbaas. Met liefde zet hij iedereen naar de overkant. Maar voor de terugreis betaal je met…