De Verte en Terug

Ik geloof dat ik zelf wil weten of leguaan echt naar kip  smaakt

Het dorpje Keerum heeft sinds kort een nieuwe veerbaas. Met liefde zet hij iedereen naar de overkant. Maar voor de terugreis betaal je met… geheimen! De dorpsgenoten laten dit mopperend toe, want iedereen wil absoluut terug. “Die overkant brengt niets goeds. Voor je het weet, is het kwaad ook hier!” Wat maakt die overkant zo beangstigend? En wat gebeurt er als het verlangen naar de overkant groter wordt dan de zekerheid van het dorpsleven? “Vrijheid, dat wil ik ook. Ik geloof dat ik zelfs wil weten of leguaan echt naar kip smaakt…” Een voorstelling over het loslaten van zekerheden en het opzoeken van het onbekende.

Op 23, 24 en 25 mei 2014 speelden wij onze vijfde voorstelling De verte en terug. Het weekend waarin ook de Week van de Amateurkunst in Zwolle van start ging.

Een voorstelling die van onze eigen hand is. Helemaal blanco beginnen. Samen schrijven, kostuums zoeken, scènes maken en een decor zoeken. Het enige gegeven dat we hadden was een veerpont, een verdwenen veerman en rubberen laarzen. Spellessen onder begeleiding van onze regisseur Léonie Dijkema leidden tot diverse scènes en uiteindelijk het verhaal De verte en terug.

Een verhaal dat verdiende om op een buiten locatie gespeeld te worden. En die werd gevonden. We hebben letterlijk op de dijk gespeeld, in de uiterwaarden bij de IJssel. Een prachtige plek met nieuwe uitdagingen: voorbij rijdende treinen, lange looplijnen en soms onduidelijke zichtlijnen. Maar ook spelen in en met de natuur, en op alle avonden het vertrouwde geluid van een koekoek op de achtergrond. Nogmaals dank aan onze gastheer en gastvrouw voor hun gastvrijheid! Een succesvolle combinatie van het juiste verhaal op de juiste plek, zo bleek ook uit de reacties van onze bezoekers.

Personages

Veerman

Welk geheim zou jij aan hem vertellen?

Burgemeester

Is hij wel zo competent als hij doet veronderstellen?

Wasvrouw

Hoe onschuldig is zij eigenlijk?

Jonge vrouw

Waar komt toch haar onrust vandaan?

Postbode

Betrouwbaar, degelijk, maar misschien iets te nieuwsgierig?

Simon

Is het kwaad aan de overkant of…?

Meneer Pastoor

Alle het goede komt van boven, of toch ook iets van de overkant?

Toerist

Wie is toch die vreemdeling uit de verte?

Poster

Download hier de poster van deze voorstelling

Andere voorstellingen

Hier zie je een selectie van onze eerdere voorstellingen

Wij hebben afgedaan
Zijn buiten de gebaande paden gegaan
Wij passen niet meer in Het Systeem.

Elke ochtend zie je ze gaan. Een grote grijze massa, langzaam op gang komend, als een oude stoomlocomotief. De meesten met de slaap nog in hun ogen

Want
Dat wat ons lief was
Is niet meer
Lief

Het dorpje Keerum heeft sinds kort een nieuwe veerbaas. Met liefde zet hij iedereen naar de overkant. Maar voor de terugreis betaal je met…